Blaasontsteking en Zwangerschap: Verloskundige Kampen

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen, wat ook je blaas kan beïnvloeden. Je groeiende baby kan druk uitoefenen op je blaas, en je verminderde afweer maakt je vatbaarder voor infecties. In dit artikel van Verloskundige Kampen leggen we uit wat een blaasontsteking precies is, hoe je het kunt herkennen en behandelen tijdens de zwangerschap, en bespreken we ook de relatie met harde buiken.

Wat is een Blaasontsteking?

Een blaasontsteking, vaak veroorzaakt door bacteriën, is een ontsteking van de blaas. Dit kan tijdens de zwangerschap een gevoel geven alsof je voortdurend naar het toilet moet, hoewel frequent urineren ook een normaal aspect van de zwangerschap is.

Symptomen van Blaasontsteking

Buiten de zwangerschap zijn symptomen zoals frequent urineren, het gevoel niet volledig te hebben geplast, en pijn tijdens het plassen gebruikelijk. Tijdens de zwangerschap kunnen de symptomen subtieler zijn, zoals een zeurend gevoel in de onderbuik en lage rugpijn, en een sterker ruikende urine.

Harde Buiken Tijdens de Zwangerschap: Wat is Normaal?

Harde buiken, of Braxton Hicks contracties, kunnen voelen als je buik die strak en hard wordt. Het is normaal om dit meerdere keren per dag te ervaren, vooral na een drukke dag of tijdens stressvolle momenten.

Frequentie van Harde Buiken

Normaal gesproken is het ervaren van 5-6 harde buiken per dag normaal. Deze contracties zijn vaak onregelmatig en kortdurend. Ze verdwijnen meestal als je rust en warmte toepast.

Harde Buiken en Blaasontsteking

Als harde buiken vaak voorkomen en gepaard gaan met een zeurend gevoel in de onderbuik, kan dit wijzen op een blaasontsteking. Frequent voorkomende harde buiken kunnen een teken zijn van stress of drukte, maar ook van een mogelijke blaasontsteking.

Testen op Blaasontsteking tijdens de Zwangerschap

Als je symptomen ervaart die wijzen op een blaasontsteking, is het belangrijk om een betrouwbare test te doen, zoals de 'gewassen plas' methode. Hierbij zorg je dat je de middelste portie van je urine opvangt in een steriele container, na het zorgvuldig reinigen van de uitwendige geslachtsdelen.

Behandeling van Blaasontsteking tijdens de Zwangerschap

Bij een diagnose van blaasontsteking zal je huisarts een veilige antibiotica voorschrijven. Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen snel verbeteren, om er zeker van te zijn dat de infectie volledig wordt uitgeroeid.

Preventie van Blaasontsteking

Preventieve maatregelen zijn eenvoudig maar effectief:

  • Drink voldoende water.
  • Ga regelmatig naar het toilet en zorg dat je blaas elke keer volledig leegt.
  • Vermijd irriterende stoffen zoals cafeïne en alcohol.
  • Draag katoenen ondergoed en vermijd strakke kleding.

Samenvatting

Bij enige twijfel of symptomen van een blaasontsteking, is het belangrijk om onmiddellijk je huisarts te raadplegen en een test te laten doen. Vergeet niet om ook ons bij Verloskundige Kampen in te lichten over de uitslag. Jouw gezondheid en die van je baby staan voorop.

Liefs,

Verloskundigen PuurBegin
Adres: Burgemeester Van Tuinenplein 10, 8265TJ Kampen
Telefoon: 06 42 61 01 99