Elektrisch roken, de voor- en nadelen

E-sigaretten zien we de laatste jaren steeds frequenter terug in ons straatbeeld en wordt steeds vaker gebruikt als het betere alternatief van de normale sigaret. Toch is nog niet iedereen overtuigd over de gezondheidsaanduiding van de elektrische sigaret. Er bestaat nog veel onzekerheid over de voor- en nadelen. Om je wat meer duidelijkheid te geven, hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

De werking van een e-sigaret

Een e-sigaret is een elektrische sigaret waarmee je een e-liquid verdampt. Er wordt dus geen tabak verbrand. De e-sigaret is er in verschillende vormen zoals de wegwerp variant die maar een enkele keer gebruikt kan worden. Maar er zijn echter ook navulbare e-sigaretten beschikbaar, zoals de Justfog Q16 starterset die makkelijk in je broekzak past. De Justfog Q16 lijkt qua inhalatie en damp veel op een traditionele sigaret. Hierdoor is de Justfog Q16 een goede optie voor starters of mensen die willen stoppen met roken.

De voordelen van de e-sigaret

 • Uit onderzoek is gebleken dat het normale roken slechter voor de gezondheid is dan het elektrisch roken. In de vloeistof van e-sigaretten zitten wel wat stoffen die ongezond zijn, maar in verhouding blijft het roken van e-sigaretten een gezondere keuze.
 • Je omgeving heeft minder last van e-sigaretten dan van normale sigaretten. De rook die vrijkomt bij het normale roken is sterker en geeft meer irritatie dan de damp van de e-sigaret.
 • E-liquids zijn beschikbaar met verschillende nicotinegehaltes, waaronder nicotinevrije vloeistoffen. Door het nicotinegehalte langzaam af te bouwen kunnen e-sigaretten gebruikt worden om te stoppen met roken.
 • Met een e-sigaret is het makkelijk om even snel een paar pufjes te nemen, aangezien je geen sigaret hoeft op te roken. Dit kan ook helpen om het stoppen met roken makkelijker te maken.
 • Het roken van traditionele sigaretten zorgt ervoor dat je tanden en handen een gele aanslag krijgen. Ook de muren in huis kunnen verkleuren door het roken. Met e-sigaretten ben je van dit probleem af.
 • Je hebt veel keuze wanneer je kiest voor de e-sigaret. Er zijn verschillende soorten e-sigaretten op de markt, zoals de navulbare Justfog Q16 of de wegwerp varianten.
 • De nadelen van de e-sigaret

 • Voor niet rokers zullen e-sigaretten nadelen voor de gezondheid opleveren. Wanneer je al normale sigaretten rookt, kan de e-sigaret wel een betere keuze zijn.
 • Je moet misschien wennen aan het gevoel en de smaak van e-sigaretten. In het begin kan je ook een droge mond krijgen.
 • Wanneer je begint met elektrisch roken, moet je verschillende benodigdheden aanschaffen. Er zijn verschillende startersets beschikbaar om dit proces makkelijker te maken, zoals bij de Justfog Q16.
 • Elektrische sigaretten moeten opgeladen worden. Het kan even wennen zijn om te onthouden om dit op tijd te doen.
 • Een e-sigaret moet onderhouden worden. Je zal dus soms wat tijd moeten besteden om ervoor te zorgen dat de e-sigaret goed blijft werken.
 • Om het gebruik van e-sigaretten minder aantrekkelijk te maken voor jongeren, blijft alleen de vloeistof met tabakssmaak nog beschikbaar.
 • De Justfog Q16 of andere e-sigaret?

  Lijkt een e-sigaret een goede keuze? Dan kun je eens rondkijken in het aanbod bij Damp-e. We hebben een ruim assortiment met verschillende e-sigaretten, waaronder de Justfog Q16. Je kunt bij ons ook terecht voor vloeistoffen en accessoires. Zo kun je alles vinden om te starten met elektrisch roken.