Hoe snel kan je weer sporten na je oogingreep?

Eén van de meest gestelde vragen na een ingreep aan de ogen is hoe snel je weer kan gaan sporten. Dat hangt af van het type ingreep dat is gebeurd:

Weer sporten na een cataract operatie:

We raden aan om na een cataract operatie het enkele weken kalm aan te doen. Bij zo'n operatie wordt namelijk de eigen ooglens vervangen door een nieuwe lens. Die lens wordt geplaatst in het eigen lenszakje. Die lens zal dan langzaam vastgroeien zodat alles weer even stevig zal zijn als vroeger. Maar de eerste weken zit die oog lens dus niet echt vast. Daarom is er risico bij het sporten dat die lens zou kunnen gaan bewegen. We gaan dus aanraden om zeker 3 weken na de cataract operatie niet te sporten, niet te fietsen en niet te zwemmen. Ook voorover bukken gaan we afraden. Dit dus allemaal om het risico op het verplaatsen of draaien van de lens te verminderen.

Weer sporten na een netvlies operatie

Een netvlies operatie is een groetere ingreep en is complexere chirurgie. Dit kan gebeuren ofwel voor een netvliesloslating, een maculaire pucker of een complicatie na een cataract operatie. Op jhet einde van zo'n operatie wordt het oog opgevuld met water of gas om het netvlies op zijn plaats te houden totdat de randen helemaal vastgroeien door de geplaatste laser. Ook hier is er dus een periode van een 4 tal weken dat je best niet sport of felle bewegingen maakt zodat het netvlies goed op zijn plaats blijft.

Weer sporten na een ooglaserbehandeling

Bij een ooglaserbehandeling is de termijn wanneer je weer mag sporten afhankelijk van de gebruikte techniek. Bij een smile operatie kan je na een 3 tal dagen weer zowat alles van sport doen. Alleen zwemmen stel je best 2 weken uit. Bij een lasik of prk operatie dien je zeker 4 weken te wachten om contact sporten te doen of te zwemmen. Niet contact sporten mag je sneller doen, dit mag al na 2 weken.