Lenzen

Lenzen

Slecht zicht is hinderlijk, maar in de meeste gevallen is hier wel iets aan te doen. Je kunt vaak weer beter gaan zien door een bril of lenzen te gaan dragen. Maar hoe weet je nou of je een sterkte hebt? Dit kom je te weten door eens een bezoekje aan de opticien te brengen. De opticien kan namelijk zeer nauwkeurig je ogen meten door middel van speciale apparaten. Vaak gebruiken ze eerst een apparaat die een computermeting doet, zodat ze een indicatie krijgen van de sterkte. Echter is dit een indicatie en dus niet nauwkeurig genoeg om een bril op te maken of lenzen op te bestellen. Daarom moet je vaak nog door een apparaat heen kijken en dan letters of cijfers op lezen. Is de leestest helemaal klaar, dan weet de opticien exact de sterkte die je nodig hebt om alles weer scherp te zien.

Je kan natuurlijk voor een bril kiezen, maar toch kiezen er veel voor om lenzen te gaan dragen. Wil jij ook lenzen gaan dragen, omdat je brillen niet mooi of handig vindt, dan kun je kiezen voor harde of zachte lenzen. De meeste kiezen voor zachte lenzen, omdat deze lenzen veel fijner zitten dan harde lenzen. Ook zijn zachte lenzen in bijna alle sterktes te krijgen, of je moet een zeer hoge sterkte hebben, dan zal een opticien of contactlensspecialist harde lenzen adviseren.

Kies je voor zachte lenzen dan kun je kiezen voor daglenzen, weeklenzen of maandlenzen. Deze 3 soorten lenzen kun je als sferische, torische, multifocale als kleurlenzen bestellen.

Het dragen van daglenzen is wel de meest handige en hygiënische manier van zachte lenzen dragen. Je pakt gewoon elke dag een nieuw paar, dus het intensief onderhouden van je lenzen is dus niet nodig zoals dat wel is bij maandlenzen. Ook kun je kiezen voor weeklenzen, echter deze moet je wel dagelijks reinigen en desinfecteren met een alles in één lenzenvloeistof. Ook kun je kiezen voor maandlenzen, ook deze zul je dagelijks goed moeten onderhouden, maar je kunt deze wel 30 dagen dragen. Ook zijn maandlenzen vaak het goedkoopst, zeker als je dit vergelijkt met daglenzen.